Lacans teori om selvopfattelse

Underbevidstheden bliver beskrevet som et sted hvor fortrængte minder er. Underbevidstheden prøver at kommunikere med bevidstheden gennem forskellige metoder fx drømme eller brugen af ord. Lacan mener dog ikke at der er vores “self” som sidder i underbevidstheden men derimod “the other”.

Mange glemmer at vi eksisterer som individuelle personer som ser verden gennem vores egne øjne og at vi er anderledes end andre mennesker. Men hvis vi ikke var anderledes end andre ville vi ikke være i stand til at have en følelse af at være “os selv” (sense of self). Det er nemlig vores følelse af at være anderledes der giver os vores “jeg”. “The other” er ikke en del af sig selv men i det miljø som man bliver født of det er der hvor man skal lære at “oversætte” de forskellige handlinger og elementer. En baby må kategoriserer sensationer for at forstå verden. Disse sensationer kommer fra “the other”. Vi kan kun udtrykke vores ideer og følelser gennem sprog(ikke nødvendigvis talesprog men en form for kommunikation), et sprog som vi har fået fra “the other”. 

Personer relateret til Lacans teori

  • Jacques Lacan

  • Georg Hegel

  • Arthur Schopenhauer

  • William James

  • Jean-Paul Satre

Værker relateret til Lacans teori

  • “Ecrits” af Lacan

  • “The language of the self” af Lacan

  • “The seminars” af Lacan

  • “The principles of psychology” af James

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *