Kleins teori om depression

Ifølge Newton hænger verden sammen således at en kraft imødegås af en modstående kraft. Vi ser disse modstående krafter gennem hele vores liv hvor to af de største er liv og død. Sigmund Freud mener at for at undgå at blive ødelagt af vores eget død instinkt har vi et narsassistisk instikt (libido) som skubber dødsinstinktet hen på andre ting i livet. Melanie mener at selvom vi skubber vores dødsinstinkt ud af os selv kan vi stadig blive ødelagt af instinktets aggresion. Hun mener derfor at der er evig konflikt i menneskers psyke. 

Vores tendens til vold og aggressivitet stammer fra denne indre konflikt ifølge Klein. Det skaber også en konflikt mellem had og kærlighed som kommer helt fra vi er nyfødte. Der er altså altid en indre konflikt mellem liv og død, nydelse og smerte, gendannelse og ødelæggelse. Vi kan derfor komme til at have en sur eller dårlig følelse omkring situationer, både gode og dårlige situationer.

Klein mener aldrig at vi shed disse impulser men at vi bibeholder dem gennem livet hvor vi har en slags indre vold i vores ubevidsthed. Ifølge Klein handler livet ikke om at finde glæde da hun mener at det er umuligt men at finde en måde at tolerere denne indre konflikt. Livet er fyldt med smerte, depression og angst. Mennesker må altså lære at leve mellem liv eller død.

Personer relateret til teorien om depression

  • Melanie Klein

  • Arthur Schopenhauer

  • Wilhelm Stekel

  • Sigmund Freud

  • Julie K. Norem

Værker relateret til teorien om depression

  • “The psychoanalysis of children” af Klein

  • “A contribution to the psycogensis of manic” af Klein

  • “Narrative of a child analysis” af Klein

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *