Horneys teori om selvbebrejdelse

I sociale miljøer såsom familier og skoler bliver der skabt kulturelle normer som er skabt af visse trosgrundlag. Horney mener at ”usunde” eller ”giftige” sociale miljøer har en tendens til at have et lige så usund trosgrundlag som forhindre folk i at opnå deres fulde potentiale. Det er derfor vigtigt at spørge sig selv om man handler ud fra sit eget trosgrundlag eller det miljø man er i. Disse usunde trosgrundlag kommer ofte i form at ”skulle” eller ”burde”. Fx ”andre burde se mig som magtfuld”, ”jeg brude være den bedste”, ” jeg bør se ud ligesom”. Hun beder sine patienter om at være opmærksom på de to influencere af deres psyke: ”real self” med sine reelle behov og ”ideal self” som prøver at leve op til kravene fra ”bør”(should). The ideal self fylder hjernen men urealistiske krav som giver negativ feedback i form af at ”fejle” ved ikke at opnå disse høje krav. Dette fører til et tredje, trist selv: ”despissed self”. Disse ”should” er vores møde med skæbnen og vi tror at vi kan kontrollere vores virkelighed ved at leve op til dem men i virkeligheden gør det vores virkelighed trist.

Personer relateret til teorien

  • Karen Horny

  • Pierre Janet

  • Melanie Klein

  • Heinz Kohut

  • Albert Ellis, 

Værker relateret til teorien

  • L´automatism af Janet, Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *